top of page

Sürdürülebilir Kahve

Küresel boyutta çevreci yaklaşımlar her geçen gün daha çok ön plana çıkarken, içilen kahvenin çevresel anlamda ne kadar bilincindeyiz?


İklim değişikliği, dünyanın 12,4 milyon küçük işletme sahibi kahve çiftçisi aileler için bir gerçek. Çoğu için kahve, ana veya tek gelir kaynağıdır ve tüm bölgeler, nakte dönüşen mahsul olarak kahvenin sürdürülebilirliğine bağlıdır. Uzun süreli kuraklık dönemleri, su kıtlığı, dolu fırtınaları ve mevsim değişiklikleri özellikle küçük toprak sahibi ailelerin kahve üretimi üzerinde güçlü bir etkiye sahip ve bu etki sabah kahvemizin geleceğini etkiliyor.


Çevreci yaklaşımlarla başta çiftçilerin iklim değişikliğine uyum sağlamalarını desteklemek ve tüm kahve alanlarının iklim direncini artırmak için iklim değişikliğiyle başa çıkma stratejileri geliştirmek ön plana çıkıyor.


Kahve talebi arttıkça pazar ve yeni tedarikçiler de artıyor.


Kahve işleme tesisleri genellikle atıkları nehirlere boşaltarak su sistemlerinde ötrofikasyona neden olabilecek ve su bitkilerini ve hayvanları öldürebilecek kirlilik ve kontaminasyon sorunları yaratır. Diğer taraftan; güney hemisferde mevsimsel kuraklık ve ardından toprağın yağmura doyması, üreticinin kullanması gereken gübre fiyatlarındaki artış üretimin sürekliliğini olumsuz etkileyen faktörlerden… Bu ailelerin pek çoğunun kısa vadeli hedefleri, evsel bir su toplama tankına yatırım yapmak ve kahve alanlarını geleneksel hastalıklara dayanıklı kahve fideleri ile genişletmek.

Bununla birlikte, kahve sadece bir içecekten çok daha fazlasıdır, milyarlarca dolarlık küresel bir endüstridir.


Hepimiz adil ticarete dayalı kahve ticaretinin gerekliliğinin farkındayız, ancak dünyanın en sevdiği bu içeceğin gezegenimiz üzerindeki etkisini hiç düşündünüz mü?


Kahve yetiştiren bölgelerin çoğunun aynı zamanda dünyadaki en hassas ekosistemlerden bazılarına ev sahipliği yaptığı göz önüne alındığında, bu durumun kahve sektörüne yansımalarından ciddi hasar potansiyeli büyüktür.


Kahve tipik olarak tropikal ve subtropikal bölgelerde yüksek rakımlarda yetiştirilir ve doğal olarak bir ağaç gölgesi altında yetişir.


Geleneksel kahve yetiştirme teknikleri, yüksek biyoçeşitlilik seviyelerine katkıda bulunmakla birlikte çiftçilerin kahve yetiştirip geçimlerini sağlarken çevreyi de koruma çabalarına katkıda bulunabilecekleri bir “çalışma ortamı” yaratır. Kanopilerden korunma, aynı zamanda yerli hayvanlar için değerli bir yaşam alanı sağlar, ayrıca üst toprak erozyonunu önler ve kimyasal gübre ihtiyacını ortadan kaldırır. Ancak artan pazar talebi nedeniyle çiftçiler geleneksel kahve yetiştirme yöntemlerinden uzaklaşarak bunun yerine güneşte yetiştirme tekniklerine yöneldiler. 1970'lerde ortaya çıkan, güneşte yetiştirilen kahve, ağaçların temizlendiği tarlalarda üretilir, böylece kahve doğrudan güneş ışığında sıralar halinde yetiştirilir. Araştırmaya göre, güneşte yetiştirilen kahve en yüksek verimi sağlıyor, ancak bir dizi böcek ve hayvanı destekleyen bitki çeşitliliğini ortadan kaldırıyor. Bu, bölgenin biyolojik çeşitliliğini olumsuz etkileyerek diğer çevresel zararlara da neden olabilmektedir.


Özetle, güneşte yetiştirilen kahveden kısa vadede sonuç alınırken uzun vadede bu, çevreye zarar vermektedir. Güneşte yetiştirilen kahveye geçiş, Orta Amerika'da 2,5 milyon dönümden fazla ormanın temizlenmesine neden oldu. Başka bir amaç için ağaçların kalıcı olarak kesilmesine "ormansızlaşma" denir.


Bu anlamda ormansızlaşma ciddi bir problemdir. Tropikal ormanlar, atmosferik dinamiklerin, su kalitesinin ve vahşi yaşam türlerinin korunmasında kritik öneme sahiptir. Örneğin, birçok göçmen kuş kışı Latin Amerika'nın tropikal ormanlarında geçirir. Ağaçlar kesildiğinde kuşların gidecek yeri kalmaz ve biyolojik çeşitlilik zarar görür. İklim değişikliğine katkıda bulunan daha az karbon tutulur.

Ayrıca gıda güvenliği ve haşere kontrolü gibi diğer sürdürülebilirlik özelliklerini de olumsuz etkiler.

Su yollarının kirlenmesi de kahve çekirdeklerinin işlenmesinden kaynaklanan ciddi çevresel tehditler oluşturmaktadır. Kahve işleme tesislerinden gelen deşarjlar, nehir kirliliğinin önemli bir kaynağını temsil eder.


Ekolojik etkiler, işleme tesislerinden nehirlere ve su yollarına organik kirleticilerin boşaltılmasından kaynaklanır, su sistemlerinin ötrofikasyonunu tetikler ve su bitkilerini ve vahşi yaşamı temel oksijenden yoksun bırakır.


Geleneksel kahve bu bakış açısıyla, zararlılara karşı duyarlılığı azaltan diğer bitkiler nedeniyle endüstriyel plantasyonlardan çok daha düşük kimyasal girdilere dayanır.

Buna karşı, güneşte yetiştirilen kahve çekirdeği üretiminde, genellikle ciddi sağlık tehdidi oluşturan ve ekolojik kaygılar arz eden yoğun pestisitler ve kimyasallar kullanır.


Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI), Latin Amerika'da ve gelişmekte olan dünyanın başka yerlerinde insanların pestisitlere geniş ölçüde maruz kaldığını bildiren bir çalışma yürütmüştür. Ağır sentetik gübre girdileri, su yollarının ve akiferlerin artan kirlenmesine katkıda bulunmaktadır.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, kahve üretimi sırasında üretilen muazzam miktarda atık da vardır.

Araştırmaya göre, çekirdekleri kahve kirazlarından ayırma işlemi, hamur, artık madde ve parşömen şeklinde çok büyük miktarda atık madde üretiyor.


Aslında, 6 aylık bir süre boyunca, Orta Amerika'da 547.000 ton kahvenin işlenmesinin her gün 1,1 milyon ton kağıt hamuru ürettiği ve 110.000 metreküp suyu kirlettiği tahmin ediliyordu. Bu aşırı atık, toprağa ve su kaynaklarına zarar verirken kahve küspesi genellikle akarsulara dökülerek kırılgan sistemleri ciddi şekilde bozar.


Neyse ki, üreticiler kahve çekirdeği üretiminden kaynaklanan atıklar için daha iyi kullanımlar buldular. Buna, çiftçilik uygulamalarında organik gübre olarak kullanılmak üzere çiftlik hayvanı gübresi ile karıştırılan kahve kabukları da dahildir.


Kahve ticaretinin çevresel etkisi, Dünya'nın toprağını da etkiler. Geleneksel yetiştirme yöntemleri yerine güneşte yetiştirilen uygulamalar tercih edildiğinde toprak kalitesi düşer. Gölge örtüsünün ortadan kaldırılması, bitki örtüsünün azaldığı yenilenmiş kahve tarlalarında meydana gelen daha yüksek erozyon oranları ile çeşitli toprak kalite parametreleri üzerinde önemli etkilere neden olabilir.


Peki O Zaman Sürdürülebilir Bir Alternatif Var Mıdır? Bu ‘Gölgede Yetiştirilen Kahve’…


Güneşte yetiştirilen kahveye çevre açısından tercih edilen bir alternatif, gölgede yetiştirilen kahvedir. Bu yöntemde, kahve bitkileri, bu bölgelerde kahvenin doğal olarak yetişme şeklini taklit ederek, olgun ağaçlardan oluşan bir gölgelik altına serpiştirilir.


Amerikan Kuş Gözlemciliği Derneği'ne (ABA) göre, gölgeli kahve tarlaları, Latin Amerika'daki kuşlar ve diğer fauna için en iyi yaşam alanı olarak yalnızca bozulmamış ormanlardan sonra ikinci sıradadır. Ek olarak, kuşlar böcekleri kontrol ederek daha yüksek verim sağlar.


Dahası, kahve bitkileri arasında bitki örtüsünün varlığı, yoğun herbisit müstahzarlarına olan ihtiyacı azaltır, orijinal orman yılanlarının ve örümcek faunasının en az %50'sini destekler ve üst toprağı etkili bir şekilde korur.


BİR ÇEVRECİ KAHVESEVER HANGİ KAHVEYİ İÇMELİ?


Kahve ticaretinin çevresel etkisi önemlidir, ancak tüketiciler çevre dostu ve sorumlu bir şekilde tedarik edilen kahve satın alarak üzerlerine düşeni yapabilirler. Diğer kahve türlerinden daha pahalı olabilse de, kalite buna değer.


Çevreyi Temiz Tutmaya Yardımcı Olacak 5 İpucu


1. Daha Az Kağıt Kullanın

Ortalama bir insanın her gün 1’den fazla kağıt atığı ürettiğini biliyor muydunuz? Neyse ki günümüz teknolojisi daha az kağıt kullanmamıza yardımcı olabilir.

Belgeleri Elektronik Olarak Paylaşın

Materyalleri mümkün olduğunda e-posta, Dropbox vb. aracılığıyla elektronik olarak paylaşın.

Belgeleri imzalarken Adobe Fill & Sign veya Docusign gibi uygulamaları kullanın.

Geri Dönüştürülmüş Kağıda Çift Taraflı Yazdırın.


2. Enerji Tüketiminizi Azaltın

Enerji tüketiminizi azaltmak, kişisel olarak size fayda sağlarken çevreyi temiz tutmanıza yardımcı olabilir. Örneğin, daha az elektrik kullanmak, elektrik faturanızı düşürerek paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir. Bu şekilde CO2 emisyonlarınız da azalacaktır.

Ayrıca, enerji tüketiminizi azaltmanın basit bir yolu, odada olmadığınız zamanlarda ışıkları kapatmaktır. Bunun yerine, elektriğe güvenmek yerine evinizdeki veya dairenizdeki pencerelerden gelen doğal ışıktan yararlanın.Enerji tüketiminizi azaltmanın bir başka yolu da "vampir enerjisi" denen şeyi ortadan kaldırmaktır.


Vampir enerjisi, elektronik cihazların gereksiz yere fişe takıldığında (kapalı olduklarından veya kullanılmadıklarından dolayı) kullandıkları enerjidir. Bir prize bağlı olan her şey şebekeden enerji çeker. Ayrıca çevre üzerinde gereksiz stres yaratır.


Çevreyi temiz tutmaya yardımcı olmak için kullanılmayan elektronik cihazların fişini çekerek başlayabilirsiniz. Cep telefonunuzu, dizüstü bilgisayarınızı, kahve makinenizi, mikrodalga fırınınızı, televizyonunuzu veya yazıcınızın bağlantısını kesebilirsiniz. Cihazlarınızın fişini manuel olarak çıkarmak çok zorsa, elektronik cihazlarınızı kendilerini kapatacak şekilde ayarlamanız yararlı olabilir.


3. Tek Kullanımlık Plastiklerden Kaçının

Kahve fincanları, su şişeleri ve tek kullanımlık poşetler gibi tek kullanımlık plastikler, dünyanın toprağını ve suyunu kirleterek çevreye zarar veriyor.


Çevre Dostu Kahve Ürünleri Kullanın

Bir fincan kahvenin gezegene maliyeti nedir?

Kahve tüketimi ormansızlaşmaya, su kirliliğine ve israfa neden olabilir.

Çevre dostu kahve ürünleri kullanarak yardımcı olabilirsiniz!

Evde kahve yaparak tek kullanımlık plastiklerden kaçının! Gübrelenebilir k-bardaklar ve yeniden kullanılabilir kupalar veya bardaklar kullanın.


4. Atık Ürünleri Geri Dönüştürün

Uygun öğeleri geri dönüşüm kutusuna atmak, büyük etkisi olan küçük bir eylemdir.


Etkili Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?

Evinizde ve ofisinizde uygun atık toplama kutuları bulundurarak başlayın.

Örneğin, kullanımlarını kolaylaştıran hafif ve katlanabilir geri dönüşüm kutuları kullanabilirsiniz…

Doğru çöp kutularına sahip olduğunuzda, mesele sadece insanların onları kullanmasını sağlamak!

Evinizde, aile üyelerinizi veya oda arkadaşlarınızı yemek zamanlarında geri dönüşüm yapmaya teşvik edebilirsiniz. Kas hafızasına dönüşmesi için bunu günlük bir alışkanlık haline getirmek önemlidir.

Küçük çocuklar için, geri dönüşüm kutusunu kullanıyor gibi göründüğünüzde eylemi övmek yardımcı olabilir. Daha büyük çocuklar ve yetişkinler için geri dönüşümün etkilerini açıklamaya ve geri dönüşüm yapmadığımızda gezegene nasıl zarar verdiğini açıklamaya yardımcı olabilir.


5. Ulaşımınızı Çevre Dostu Hale Getirin

Ulaşım hayatın gerekli bir parçasıdır. Ancak, bireylerin deneyebilecekleri, çevresel etkilerini azaltabilecek ve çevreyi temiz tutmaya yardımcı olabilecek bazı seçenekler vardır.Örneğin, aile, arkadaşlar veya iş arkadaşlarınızla ortaklaşa gitmek mantıklı olabilir. Bu şekilde yolda üç ya da dört yerine sadece bir araba kullanmış olursunuz. Bu hem daha az maliyetli hem de paylaşımcı bir tutumdur.


Bir başka potansiyel seçenek de toplu taşımayı kullanmaktır. Bu, sağlam tren sistemlerine sahip büyük şehirlerde yaşayan insanlar için kolay bir seçenektir.

Bazı insanlar ise işe gidip gelme zamanlarını egzersiz zamanlarıyla birleştirdikleri için bisiklete binmeyi ve hatta kaykay yapmayı tercih edebilirler!


En önemli şey, sizin, işiniz ve aileniz için en iyi olanı bulmaktır.


Güncel Haberler
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page