top of page

2021'in Neşeli Kahve Trendleri


İnsanlığın tarih boyu verdiği yaşamsal mücadeleye COVID19 eklendiği günden bu yana, gerek yaşam şeklimiz gerekse hayatı algılayışımız ve içtiğimiz kahve değişti! Yeni Dünya düzeninde kahveseverler bir yandan yaşamsal değişim ve dönüşüme uyum sağlarken, diğer taraftan standart bir filtre kahvenin ötesine geçmek isteyenler kendi evlerinin baristası olma arayışına girdiler.


Fotoğraf: Instagram @by_tomas.sec and @dream_cocktail ( Dream Cocktail & Academy)

Bunun için farklı demleme ekipmanlarıyla evde kahve hazırlamak bir çeşit bir eğlence tarzına dönüştü. Bu bakış açısına sanatsal bir yaklaşımla 'ambiyans' da eklenince, ortaya göz alıcı kahveli fotoğraf çekimlerinin yer aldığı bir 'dijital sahne' çıktı.


İşte bu sahnenin aktör ve aktristleri için derlenen 2021 yılının kahve trendleri önümüzdeki yıl görmeyi beklediğimiz aksiyonlardan oluşuyor!



Kendi Evinin Baristası Olmak


Başlık, her en kadar kahve severin el kitabı olan Bunchum'un bir klasiği de olsa 'evinin baristası' ayrıca, 2020 ve 2021'in online toplantılarına elinde bir fincan kahvesiyle, üzerinde beyaz gömlek altında pijamasıyla katılan tüm beyaz yakalılarına bizden bir atıftır :) Onlar doğru kahve çekirdeği, doğru ekstraksiyon ve doğru kavrulma derecesinin aromada fark yaratacağını bilir ya da bilmelidir. Ne de olsa, 'otur otur' her konunun uzmanı olmuşlardır.



Fotoğraf: Instagram: @ _timeforcoffee

Şaka bir yana bu konuda destek alabileceğiniz en yakın adres: 'yerel kahveciniz' ya da köşe başındaki nitelikli kahve satışı yapan kahve dükkanıdır ( coffeshop). Böylece pandemi sürecinde çalışan sayısını azaltmak zorunda kalan küçük işletmeleri destekleyerek onların ayakta durmalarını sağlarken diğer yandan da bu desteğinizle o sevdiğiniz kahve dükkanı ve oradaki istihdamın sürekliliğine katkı sağlamış olursunuz. Bir anlamda onların ayakta kalması sizin de nitelikli kahveye ulaşmanızın yoludur. Nitelikli kahve satışı yapan 'online siteleri' de unutmamalı!


Şeffaflık ve Çevresel Sürdürülebilirlik


Günümüzde sürdürülebilirlik anlayışıyla birlikte, tükenmeye yüz tutan kaynakların korunması ve gelecek nesillere bırakılacak güzel bir dünya, üstün insani sorumluluk gerektiriyor. Bu anlamda, hem sağlık hem de çevre bilinci gitgide önem kazandı ve kazanmaya da devam ediyor. Özetle; bunun kaçışı yok!


Bilinçli tüketici artık kahvesini içtiği karton bardağın ısıya maruz kaldıktan sonra açığa çıkan bileşenler sebebiyle sağlık üzerindeki etkilerini merak ediyor... Neden derseniz..? Evde uzun süre kalan bilinçli tüketici artık daha fazla sosyal medya bağımlısı oldu ve hiç bir diziyi kaçırmıyor! Her şeyi tek tek sorguluyor, yeni bilgiler ediniyor ve belki de her gün ' The Big Bang Theory'nin geçmiş bölümlerini tekrar seyrediyor!


Özetle; kullandığı ürünün kaynağını sorguluyor ve de bilinçli satıcıya yöneliyor.


Bu yaklaşım, işletmelerin belirli bir düzeyde güven oluşturmak üzere müşterisine şeffaflık sunmasını gerektiriyor.


Dedektif kıvamına gelen pandemi insanı, şeffaflık bilinciyle tüketiciyi sorgularken, ürünün ambalajı ve hatta etiketine, ürün içeriğine bakıyor. Kanserojen bir içerik görürse, o ürünü çöpe atsanız daha iyi! Uyanmış bir tüketici, artık kolay kolay kanserojen ürün satın almaz. Düşünün ki; herkes hayatta kalmak için mücadele verirken, göz göre göre tüketiciye bunu satamazsınız. Özetle; zarar edersiniz... Yine bizden söylemesi;)



Kahve Abonelikleri


Bu trend 2020 yılında pandemiyle birlikte, tüketicilerin kahve çekirdeklerinin kapılarına teslim edilmesini tercih etmeleriyle ivme kazandı. Nitelikli kahve çekirdeğinin sunduğu benzersiz kahve aroması ve çevrimiçi (online) alışveriş için artan talep bu süreci hızlandırdı. Hatta sabırsız kahvesevere artık kargo firmaları bile yetişemez oldu! Getir götür işi aldı başını gidiyor...


Benzinliklerde Kahve Satışı Arttı


Bilinçli tüketici her ne kadar nitelikli kahveye düşkün olsa da, benzinlik/ marketler sayesinde kahve 'bulunmaz bir nimet olmanın ötesinde' teneke kutuda ya da cam şişede bulunur bir nimete dönüştü!


Droneların cirit attığı sokaklarda, robotların arabamıza kahve getireceği günün hayaliyle yaşarken, drive through yani 'Arabaya Servis' kahve satış noktalarının açıldığını görürseniz şaşırmayınız!


Onu da geçtik; bu pandemi süreci uzarsa, sokak aralarında sırtında bakır güğümle bozacı misali gezen seyyar kahve satışı yapan 'kahveci' görmemiz an meselesi..!



Kahve Kapsülleri


Pandemi sürecinin tuzu biberi iklimsel değişiklikler, kahve çekirdeği dahil pek çok tarımsal mahsülün üretimini zorlaşırıyor. Böylece yüksek sıcaklığa maruz kalan kahve çekirdeği, ani olgunlaşma sürecinde dalında kavrulurken, bu durumun profesyonel kavurucuların işini daha da zorlaştırdığı kesin!


Bu anlamda, bitkisel verimi yükseltmek adına üreticinin böcek ilacı/ pestisit kullanma ihtimalini düşünmek bile korkunçken, kahve çekirdeğinin çeşitli işlemler sonucu yapay ve sağlıksız bir ürüne dönüşmesi Mars'a gidecek astronotların bile uykularını kaçırabilir. Neticede bir hibrid olarak dünyaya gelmiş aramızdaki bu küçük uzaylı kahve çekirdekleri, bir gün dil altı kahve kapsülü olarak karşımıza çıkabilir!


'Bozacının şahidi şıracı' olurmuş... Bizden söylemesi.


Neşeli, nitelikli kahveli güzel günler diliyoruz.


by Dr. Başak TOLGA









Güncel Haberler
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page