top of page

Fincandan Tuvale Sanat


Okuyucularımızın bildiği gibi 'Online Kahve Gazetesi'nde' hem kahveye dair gerek teknik gerekse tadı damakta kalır nitelikte haberler paylaşmaya özen gösterdiğimiz gibi sanata ve sanatçıya verdiğimiz değeri de her fırsatta sizlerle paylaşmaya çabalıyoruz.


Bu haberimizde sizleri sanatını Türk Kahvesi'nden hatta onun dile geldiği faldan yola çıkarak çizgilerine taşımış çok değerli bir ressam olan Özden Odman ile buluşturmak istiyoruz.


Kendisi bizi kırmayarak sizler için sorularımızı yanıtladı...


Kahve Gazetesi: Özden hanım, çalışmalarınızdan kahveyle ön plana çıkan ve ilgi odağımız olan ‘kahVesaire telVEsile’ adlı projenizden ve Türk kahvesine yönelik bu projenizde ilham kaynağınızdan

okuyucularımıza kısaca bahsetmeniz mümkün mü?


Özden Odman: Teşekkür ederim ilginiz için...Bazı soruların da, buluşmaların da 40 yıllık hatrı olabiliyor hayatlarımızda :)

Türk Kahve Sanatı'na has olan 'kahVesaire telVEsile ' projesinde ki ilham kaynağım; telve izleri ile oluşan desenler ve bu ÖZ tasarıma duyduğum hayranlıktı. Oluşan izleri kalıcı kılmak ve bunu söz sanatı ile değil, resim sanatı yolu ile ortaya çıkarmak da misyonum oldu. Türk kahvemizin bir resimsel sanatı var çünkü....


Kahve Gazetesi: 'kahVesaire telVEsile ' projesindeki eserlerinizi ilk defa ne zaman sergilediniz ve tekrarı olacak mı?


Özden Odman:'Telveden Tabloya' sergisi ilk olarak, 2010, İstanbul Odakule Sanat Galerisinde sergilendi. Onu takip eden farklı yerlerdeki sergilerin sonuncusu da Seattle Design Center, WA, gerçekleşti.



Sergi ve projelerin sonu yok çünkü bir kişi kendi kahve telve yansımasının tablo siparişini verebiliyor ...Proje tablolarının çoğu da bir koleksiyonerimizin koleksiyonunda değer buluyor.. Bu projenin ; duayen olan, düzgün, iyiye dönük, vicdanlı beyinlere sahip insanların kahve izlerinin sanata dönüşerek, arşiv niteliği ile de kültürel miras değeri oluşturması bence en kıymetli noktası.


Kahve Gazetesi: Özden hanım son çalışmanız olan 'Kral Korona' oldukça ilgi çekici. Bu son projenizden kısaca bahsederseniz çok mutlu oluruz.


Özden Odman: Covid-19 salgınına yol açan korona virüsle birlikte, insan ve dünyalı olarak hepimiz aynı düşünce ve duygu ile BİR olduk. Kaybettiklerimiz bizi kendimizle tek bıraktı. Kendimizi bulma yolunu da açtı.


Pandemi sürecinde oluşan; yazdığım ve resmettiğim Kral Korona kitabı, 19 cümle ve onun 19 resimsel anlatımından oluşuyor. Cümle ve resmin sizdeki hissiyatını buraya yansıtabilmeniz adına da her sayfasında size ayrılmış 'hayal gücünü yansıt' yeri var.


Kitabın tüm hakları; hayata lider duruşu, sanata verdiği ve kattığı değer, akıl, mantık ve bilimi güzel kılabilme yeteneği ile aslında vicdanlı beyin mertebesine çoktan ulaşmış olan Hasan Ağaoğlu'na aittir, çalışma kendisinin özel koleksiyonunda yer almaktadır.


'Sanat, bilim ve doğa; BİRlik içinde ÖZünü bulan TEK olabilme gücünü bizlere hep sunmuştur. Birlikte hala deneyimlediğimiz bu yaşananların bir anlamı olmalı' diyor değerli sanatçımız...


Kahve Gazetesi: Varlığınız ve sanatınız iyi ki varsınız Özden hanım, ricamızı kırmayarak bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.


Sanatçı Hakkında Kısa Bilgi:

Özden Odman 1979, Bursa doğumlu Özden Odman, Cleveland, Shaker Heights lisesi son sınıfta sanat dersleri ve ödüller aldı. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim İş EAD'den mezun olan Odman, özgün konseptli resim çalışmalarını projelendirerek sergiler oluşturdu.

Özellikle, Türk kahvesini sanata dönüştüren 'kahVEsaire telVEsile' isimli resim projesi, kültürel bir iz ve değer taşımaktadır.

999 adet basılmış olan KRAL KORONA bir koleksiyon seri kitap örneği olarak sosyal sorumluluk projesi altında bağış üzerinde satıştadır. İlgisinin bilgilerine sunarız.


Sanatçının 'kahVesaire telVEsile' adlı projesine http://www.ozdenodman.com/kahve.html adresinden ulaşılabilir.


Görseller ve yazı içeriği yazar izni olmaksızın kopyalanamaz.

Kahve Gazetesi, 2022

Güncel Haberler
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page