top of page

Kahveli Sanat


Günümüzde sosyal medya her tür sosyo-kültürel etkinlikten haberdar olmanın birincil araçlarından olmaya başladı. Türk Sanat tarihçisi OsmanH.Karamağaralı bir araştırma yazısında, 'Sanat eserleri sosyo-kültürel bir yapı içinde meydana geldiklerine göre sosyoloji ile yakından ilgili olmalıdır' der. Bu bakış açısı devamında sanatın, sanatçının sosyal çevresini, bulunduğu cemiyetin duygu ve düşüncelerini yansıtıyor olması demektir. Dolayısıyla, bir araştırma yazısı, tiyatro oyunu, bir çizim, kendi kategorisinde sanatsal bir eser, sanatçının mahremiyetidir. O anlamda, fikir ve sanat eserleri 'telif' üzerinden sanatçının hakkını korur. Eser her ne olursa olsun, eser sahibinin eserine verdiği emek ve zamanı, yaratıcı zekasını 'kopyacılık ustalarından' korumak da bir erdemdir.


Değerli okuyucumuz, bu cümleler nereye gidiyor diye düşünecek olursanız... Sosyal medya aracılığıyla sanat çalışmalarından haberdar olup, beğenimizi kazanan Karen ELAND ile bir röportaj gerçekleştirdik. O çok sevdiğimiz kahveyle sanatını birleştiren Karen, tüm içtenliğiyle bize çalışmalarından ve kahvenin hayatındaki yerinden bahsetti.



Kahve Gazetesi: Karen, bize kendinden ve kahve sanatından bahseder misin? Ve kahve resimleri çizmene ne sebep oldu?


Karen ELAND: 1998'de bir kahve dükkanında sulu boya boyuyordum fakat sıkılıyordum. Espressonun makineden gelişini izliyordum ve bunun güzel bir renk olduğunu düşündüm ve belki onu boyam için kullanabilirdim. Bunu barista olan arkadaşıma söyledim ve denememe izin verdi. Sonuçlardan o kadar mutluydum ki, sadece kahve kullanarak bir resim yaptım. Mona Lisa'ya bir kahve fincanı tutturmaya karar verdim ve ünlü bir şaheserin ilk kahve resmi versiyonu oldu. Tüm farklı eski usta stillerini deneyip, mümkün olduğunda onları eğlenceli kahve fincanlarına ekleyerek eğlendim. Sonunda başka sahneler ya da kendi fikirlerimi yapmaya başladım ve bir şekilde kahvenin güzel renginden hiç sıkılmadım. Kahve sanatı, çeşitli etkinlikler ve şirketler için dünyayı dolaşmam ve resim yapmam için kapılar açtı. Kahve sanatını keşfetmeden önce, sulu boya, akrilik ve yağlı boya ile çok sayıda portre ve duvar resmi yaptım. 15 yaşımdayken bir sanat mağazasında portre dersi aldım, onun dışında bu konuda resmi bir eğitim almadım. Halen duvar resimleri ve renkli resimler yapıyorum ve ayrıca birayla boyamalar yapıyorum.


Coffee Press Tr: Would you tell us a little about you and your coffee art? And what made you draw coffee pictures?


Karen ELAND: In 1998, I was painting a watercolor at a coffee shop counter, but feeling bored. I was watching the espresso come from the machine and thinking it was a pretty color, and maybe I could use it for my paint. I mentioned this to my friend, the barista on duty, and he let me try it. I was so happy with the results that I did a whole painting using only coffee. I decided to have Mona Lisa holding a coffee cup, and she became the first coffee painting version of a famous masterpiece. I had fun trying all the different old master's styles and adding amusing coffee cups when possible. Eventually I began doing other scenes or my own ideas, and somehow I have never tired of the beautiful brown color of coffee.


Coffee art has opened doors for me to travel and paint around the world for various events and companies. Before discovering coffee art, I did lots of portraits and murals in watercolor, acrylics, and oils. I have not been formally trained except for a class in portraits at an art store when I was 15. I still do murals and paintings in color, and also paint with beer.


Kahve Gazetesi: Yaşadığınız yerde insanlar nitelikli kahve sever mi? Ve, Kahvenin yaşamınızdaki yeri nedir ?


Karen ELAND: Evet, kahve burada, Amerika'nın Pasifik Kuzeybatı bölgesinde kültürün çok büyük bir parçası. Benim küçük kasabamda, pek çoğu kendi çekirdeklerini kavuran harika kahve dükkanları var. Her gün güzel bir cappuccino ya da espresso içmek için dışarı çıkmayı çok severim ve sanatımı kafelerde de yaratırdım. Şimdi daha çok evde resim yapıyorum ama yine de farklı dükkanlarda kahve içmeyi seviyorum. Her gün bir veya iki arkadaşımla kahve içmek için buluşmak bana öyle bir güç veriyor ve Covid kilitlenmeleri sırasında bunu gerçekten kaçırdım. Dükkanlar burada tekrar açıldı ve çok mutluyum!



Coffee Press Tr: Do people like specialty coffee in where you live? And, could you tell us the place of coffee in your life ...


Karen ELAND: Yes, it is a very big part of the culture here in the Pacific Northwest area of the US. My small town has so many wonderful coffee shops to choose from, many which roast their own beans. I love to go out for a good cappuccino or espresso every day and I used to create my art in coffee shops. Now I paint more at home but I still love to have coffee in different shops. Meeting a friend or two for coffee each day gives me such a lift and I really missed that during the Covid lockdowns. Shops are open again here and I'm so happy!



Kahve Gazetesi: Türk Kahvesi içmeyi denedin mi?


Karen ELAND: Evet, burada bulmak zor olsa da. Kahveyi tüm yöntemlerle denemeyi seviyorum ve bir gün Türkiye'de denemeyi umuyorum!



Coffee Press Tr: Ever tried Turkish coffee?


Karen ELAND: Yes, though it is difficult to find here. I love to try coffee in all methods and hope to try it in Turkey some day!


Kahve Gazetesi: İnsanlar sanat çalışmalarına nasıl ulaşabilir?


Karen ELAND: Web sitem www.karenelandart.com ve oradan kahvede resimlerimi ve ayrıca sadece bira kullanılarak yaptığım resimleri görebilirsiniz. Kişiye özel resimler yapmaktan ve herhangi bir fikri memnuniyetle karşılamaktan mutluluk duyarım.


Coffee Press Tr: How can people reach your art work?


Karen ELAND: My website is www.karenelandart.com and from there you can see my paintings in coffee, and also my paintings made using only beer. I am happy to do custom paintings and welcome any ideas.


Bizimle paylaştığın bilgiler için çok teşekkür ederiz sevgili Karen. Çalışmalarını Türkiye'deki gerek kahve gerekse sanatseverlere duyurmuş olmak bizim için büyük mutluluk.


Thank you very much dear Karen for the information you shared with us. It is a great pleasure for us to announce the works to both coffee enthusiasts and art lovers.


Kahve Gazetesi / Turkish Coffee Press TR


www.kahvegazetesi.com by Dr.Başak TOLGA


İçerik ve sanatçıya ait çizimler sanatçı izni olmadan paylaşılamaz.

Güncel Haberler
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page