top of page

İyi Çekirdek Tehdit Altında!


Sizce 'iyi kalitede' çekirdek kahvenin ömrü ne kadar?

Kahve örgütlerinin katıldığı kongrenin çıktısı olarak Birleşik Devletler Tarım Bakanlığı’ndan (USDA) , Hawaii Hilo'da kahve üzerine gen bankası kurulması konusunda bir fizibilite çalışması yapılması istenmiş! Talep, kahvenin kalıtsal çeşitliliğinin eksikliği ve Hawaii'deki ekonomik önemi nedeniyle ortaya çıkmış...

Greenwire'daki bir habere göre, kahve gen kaynaklarının uzun vadede korunması ihtiyacına dikkat çekerek, World Coffee Research'in çalışmalarından bahsediyor.

Kongre yakında kahveyi iklim değişikliğinden kurtarmak için mücadeleye adım atabilir.

haber kaynağına göre; tüketicilerin kafelerde ve süpermarketlerde bulabildiği çok çeşitli kahve çeşitlerine rağmen, kahve bitkisi sadece birkaç genetik suşla sınırlı. Araştırmacılar, bunun özellikle tüketicilerin en çok da talep ettiği arabika kahvesi için de geçerli olduğunu belirtiyorlar.

Dünya Kahve Araştırmaları resmi web sayfasında yapılan açıklamaya göre;"Günümüzün en iyi kahve çeşitleri, değişen hava koşulları, artan sıcaklık ve yeni hastalık ve böcek yaygınlığı gibi 21. yüzyılın çevresel tehditleriyle uyuşmamakta".

Kahve Gazetesi olarak bilim adamlarının dünya ekonomisinin dengelerini de göz önünde bulundurduğunu düşünecek olursak, kahvenin genetik kaynaklarının korunması düşüncesi oldukça akla yatkın. Ancak, diğer bir gerçek de kahve çekirdeklerinin yetiştiği topraklarda geçimini yüzyıllardır çetin şartlarda kahve ticareti üzerinden sağlayan ailelerin sürdürülebilir bir gelir imkanına kavuşturularak bu gen bankalarının korunması olur.

Haziran ayında Nature Plants dergisinde çıkan bir habere göre; Arabika çekirdeğinin doğum yeri olarak kabul gören Etiyopya'nın, iklim değişikliği yüzünden yüzyılın sonuna kadar kahve alanlarında % 59 oranında düşüş yaşanabileceğini açıklaması tabi ki düşündürücü. Bu anlamda zamanında yapılacak girişimlerle, ekimlerin daha yüksek alanlara taşınabileceği düşünülüyor. Buna göre; düşük yağış alan bölgelerde 'iyi kalitede' kahve üretiminin azalabileceği ön görülüyor.

Diğer açıdan, varyeteler arası hibritlerin farklı bölgesel iklim koşullarına adaptasyonuna yönelik araştırmalar elbette çevresel ısınmaya direnen kahve çekirdeğine yönelik olumlu bir gelişme olarak kabul edilebilir.

Kahve çekirdeğinizi evde yetiştirmeye başladığınızı umut ediyoruz... Bu gidişle, bir gün evde kahve çekirdeği yetiştiriciliği ile tedarik de sağlamanız mümkün gibi gözüküyor. Bizden söylemesi..!

İyi kalitede çekirdek gün gelir azalırsa, elbette 'alternatif' demleme yöntemleri de ona göre geliştirilmeli. Nasıl mı? Az oranda çekirdekten iyi demlenmiş kahve nasıl elde edilir...!

Şimdilik bol kahveli günler ...

Kaynak: https://worldcoffeeresearch.org/news/

Güncel Haberler
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page