top of page

Bilimsel ve Sanatsal: Latte Art


Süt proteinleri ve sütteki yağ, özellikle latte art yapımında köpüğün formasyonu için oldukça önemlidir. Süt köpüğü oluşturmak sanıldığı kadar kolay değildir. Köpük, süt proteinlerinin, hava kabarcıkları arasında sütteki yağ ile uyumu sonucunda şekillenir.

Laboratuvar analizlerine göre; inek sütünün % 4-5’i yağdır.

~0.1- 10 mikrometre aralığındaki süt-yağ globülleri, süt yağını degredasyon veya oksidasyondan koruyan koruyucu bir membran oluşturur ve böylece enzimler sayesinde sütteki aroma ortaya çıkar.

Fosfolipid, protein ve gliseridlerden oluşan membran ile çevrilmiş trigliseridler, sütteki yağ globüllerini oluşturur.Diğer taraftan, sütte peynir altı suyu ve kazein olmak üzere iki tip protein bulunur. Bu proteinler, sütteki homojenizasyonu takiben sütteki yağ globülleri üzerinde kendine yer bulur. Kazein, inek sütündeki %3-4’lük toplam proteinin %80’inde mevcuttur. Kalan yüzde, peynir altı suyudur ve küçük agregasyonlardan oluşan bireysel proteinlerdir.

Sterilizasyonu takiben (10 dakika 115 derece) proteinler daha akışkan hale gelir. Ancak ticari pastörizasyonda, ( 72 derecede 15 sn) bu etki kısıtlanır.

Özetle; bilimsel olarak Latte ve Capuccino’ya karakteristik yapısını ve lezzetini veren yağ globülleriyle tepkimeye giren süt proteinlerdir.

Kahve ne kadar sıcaksa, aroma da o kadar iyi olur!

Homojenizasyon ise; sütün üzerindeki kremamsı tabakayı oluşturan sütteki yağ globüllerini azaltır ve sütteki krema, düşük yağ konsantrasyonuna bağlı olarak oluşur. Krema oluşum sürecinde önemli olan, homojenizasyon sırasında uygulanan yüksek basınçtır. Böylece proteinler yüzeyde toplanan yağ globülleri arasında sızabilir.

Peki Kahveniz Sütlü Mü Sütsüz Mü Olsun?

Kahve Diyetinizin Bir Parçası İse, Sütsüz İçin!!!

Şüphesiz, sütsüz ve şekersiz bir kahve daha az kalori demektir. Normalde 4,7 kalorilik bir kahve, süt ve şeker ilave ettiğinizde 56,6 kalori olabilir.

Gün batımı sonrası içilen sütlü ya da sütsüz kahve, geç saatlere kadar uyanık kalmanıza sebep olur. Ancak, süt ilavesiyle 50 kalori fazladan almak akşam içilen bir kahveyi yine de daha sağlıklı hale getirebilir. Böylece uyku düzeniniz daha az etkilenir.

Sert bir kahve, üriner sistemde asit konsantrasyonunu yükseltir. Bu sebeple bazı insanlar, vücut asiditesini yükselttiği için kahve içmezler. Ancak, bu asiditeyi bol su içerek veya salatalık yiyerek ya da kahveyi sütlü içerek nötralize etmek mümkün!

Bu bir araştırma yazısıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Kahve Gazetesi

Güncel Haberler
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page