top of page

KAFEİNSİZ KAHVE


Bu yazıyı okuyorsanız, az da olsa ‘kafein bağımlısı’ sayılırsınız…!


Uyanınca aklınıza ilk gelen bir kahve içmek mi? Kulübe hoş geldiniz…


Kafein, merkezi sinir sistemini uyaran bir ‘stimulant’tır. Pek çoğumuz, akşam saatlerinde, uykusuzluğa sebep olmaması için, kafeinden uzak dururuz. Uyanık olmak ‘gündüze’ mahsustur…



Peki ya ‘kafeinsiz kahve’ olur mu?


Bir kahvenin ‘kafeinsiz’ olabilmesi için, çekirdekten % 97 oranında kafein uzaklaştırılmış olmalıdır. Kafeinin kahve çekirdeğinden uzaklaştırılması metoduna ‘Kafein Ekstraksiyonu’ denir.




Kafein Ekstraksiyon Metotları

  • Su ile ekstraksiyon: Bu metot ilk defa 1930’da İsviçre’de geliştirilmiş ancak 80’lerde ‘Swiss Water Process’ olarak Vancouver’da ticari bir markaya dönüşmüştür. Ekstraksiyon işleminde bir parti kahve çekirdeği sıcak su ile yıkanmış, kafein ve diğer suda çözünen bileşenler çekirdekten uzaklaştırılmış ve elde edilen sıvı kafeinin ayrılması için filtrelenmiştir. Decaff hale gelen yeşil çekirdek ekstraktı, daha sonradan diğer parti kahve çekirdeğinin yıkanması için kullanılmıştır. Bu işlemin sonucunda ise; aroma kaybı olmaksızın, sadece kafein uzaklaştırılarak, çekirdek kafeinden ari hale getirilmiştir.

  • Organik Solvent ile Ekstraksiyon: Çekirdek, buhara tabi tutulduğunda porları en açık durumdadır. Metil Klorid gibi uçucu bir solvent ile üst üste yıkandığında, kafein çekirdekten nispeten ayrılır ve tekrar yıkanarak solventten arındırılır, kurumaya bırakılır. Böylece, bu solvent sağlık için bir tehdit olmaz.

  • Karbondioksit ile Ekstraksiyon: Karbondioksit ile yıkama işlemine tabi tutulan çekirdek hatalı atmosfer basıncında tehlikeli bir hale dönüşebilir. Uygun şartlar sağlandığında, işlem diğer solventlerdeki uygulamanın benzeridir.

‘Decaff Kahve’ Sağlıklı mıdır?

ABD’de bilim adamları yaptıkları araştırmalar neticesinde 2005 yılında kafeinsiz kahvenin kanda ‘kötü kolesterolü /LDL’ yükselttiğini ve bu kahvenin kafein içeren kahveye göre sağlığa daha zararlı olduğunu açıkladılar. Genellikle kafeinsiz kahve üretiminde daha yüksek aromalı ve yağlı çekirdek tercih edilmesinin bu duruma etkisi olduğu belirtildi. Geçen bu süre içerisinde, bu duruma bir çözüm bulduklarını umuyoruz. Nitekim, 2005 yılı sonrasında bu konuda yapılmış bir araştırmaya rastlayamadık…

Kaynak: www.thekitchn.com, www.livestrong.com, www.theindependent.co.uk

Güncel Haberler
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page