top of page

'Keep Calm & Drink COFFEE' Neden mi?


‘Üçüncü Dalga Bir Düşünce Akımıdır’ Demiştik…


Kahve, dünya üzerinde ticareti yapılan petrolden sonra ikinci değerli ürün de demiştik...


Sizler için derledik....


Dünyada kahve üretimi yapan 50'den fazla ülkede yaklaşık 25 milyon çiftçi ve kahve çalışanı var. Kahve, geleneksel olarak tropik iklime sahip kolonileşmiş sömürge ülkelerdeki satılık büyük arazilerdeki serfler veya ücretli emekçiler tarafından ekilen ‘nakit ürünler’ olarak geliştirildi.


Kahve sektöründe, dünyanın dört bir yanındaki diğer tarım işçilerinde olduğu gibi, ucuz işgücü kullanmak ve böylece tüketici fiyatlarını düşük tutmak üzerine tasarlanan mevcut küresel ekonomi ve borç döngüsü içerisinde bir güç dengesi kurulmuştur.


Çoğu kahve çiftçisi, üretim maliyetlerinden daha az olabilecek ücretler üzerinden çalışmaktadır ve genelde alıcılar ürünü yarı fiyatına almaktadırlar. Genellikle de bu tür aile çiftçileri, kahve çekirdekleri için yılda 500-1000 dolar nakit gelir elde ederler.


Yaklaşık olarak dünya genelinde 11 milyon hektarlık arazi kahve yetiştiriciliği üzerinedir.


En büyük üretici ve ihracatçı Brezilya'dır ve onu Kolombiya, Vietnam, Endonezya ve Meksika izlemektedir.


Fotoğraf: Clay Enos'un kadrajından Ruanda'lı Kadınlar


RUANDA, emekçi kahve üreticisi kadın işciler için bir PROJE geliştirdi...


RUANDA PROJESİ

Clay Enos'un çok güzel fotoğrafladığı bir karede Ruanda'lı kadınlar...


Bu projede amaç; kahve sektöründe dünya çapında alıcılara en yüksek kalitede ürün sunmak için yetiştiricilerle birlikte eğitim ve altyapıya yatırım yapılarak tedarik zinciri boyunca değerin yükseltilmesidir. Söz konusu projede, ‘Ruanda Hükümeti’ desteğiyle, daha şeffaf bir ticari anlayışın temelini oluşturmak adına eğitim yoluyla düşük gelirli kadın çiftçilerin geçim durumlarını iyileştirmeyi amaçlar. Bu proje sayesinde kadın çiftçilerin, küçük pay arsalarından daha fazla büyümek üzere, uluslararası alıcılara erişmek, finansal toplulukların Pazar riskine olan maruziyeti azaltmak ve bu toplulukların çevresel sürdürülebilirliklerini iyileştirmek mümkün olmuştur.


Üçüncü yılında Ruanda projesi,projeye katılan kadın çiftçiler üzerinde önemli ve somut bir etki yapmıştır. 2015 yılının başında, 829 kadının eğitim programını tamamlaması üzerine mezuniyet töreni düzenlenmiş ve şu an binlerce kişi kayıt için başvuru yapmaktadır.


Fotoğraf: Clay Enos'un kadrajından Ruanda'lı Kadınlar


Yeni Yıkama İstasyonları Dönüşüm Sembolü


Projenin öncesinde, kadınlar, hasat edilen kahve çekirdeği meyvelerini özel yıkama istasyonuna satıyor ve kg başına bir çiftlik kapısı fiyatı alarak, bağlantılarını kaybediyorlardı.


Ancak, 'yeni yıkama istasyonları' kadınların ürünleri işlendikten sonra da güneşte kurutulmuş kahvenin kontrolünü yapmalarını sağlıyor. Süreç içerisinde kadın işçinin rolü, sorumluluğu böylece artıyor...


Güneşte kurutulmuş kahvenin satışı kooperatifler için önemli bir gelir.


Yıkama istasyonları sadece yeni birer işleme tesisleri değil ayrıca, bu tip uygulamalarla da Dönüşümün Sembolleri...




Kaynak: http://www.sustainableharvest.com/rwanda/

http://www.globalexchange.org ‘Coffee in the Global Economy’

Rwandan women photography: Clay Enos



Güncel Haberler
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page