top of page

Üçüncü Dalga Kahve Akımı


'Nedir Bu Dalgalar?' diye sordunuz...

Biz de 'dalga' geçmeden anlattık...

ÜÇÜNCÜ DALGA KAHVE AKIMININ HEDEFİ: İYİ EĞİTİMLİ KESİM!

Üçüncü Dalga Kahve Akımı başlıbaşına bir düşünce akımı olup, ürün kalitesine uzanan ‘sürdürülebilir’ bir uygulamadır.


Yeni bir akım olan üçüncü dalga, 2002’de Trish Rothgeb tarafından ‘Wrecking Ball Coffee Roasters’a ait bir makalede hayatımıza girdi ve Rothgeb bu ‘kahve hareketini’ makalesinde ‘dalgalar’ olarak tanımladı. Başlıca bir Amerikan hareketidir fakat sonrasında Kanada, Avustralya, Yeni zelanda, İskandinav ülkeleri derken, Avrupa'ya sıçramıştır!


Üçüncü dalga kahve akımı başlıca, kahve severleri kahvenin kendisiyle büyüledi. Bu hareket ‘kötü kahve’ye olan bir tepkiydi ve ilk dalgayı yönlendiren müşteri kitlesi iken, ikinci dalga ile yükselen pazarlama ve sosyalleşme trendi, üçüncü dalgada ürünün kendisi olarak ön plana çıktı. Artık, lezzet ön plandaydı...

Bu hareket, iyi kalitede bir kahve hareketidir ve bu yüksek kalitedeki çekirdek ‘nitelikli kahve’ skalasına uygun olarak kabul edilir.


Üçüncü Dalga için 'Nitelikli Kahve' Hareketi de denebilir...


Üçüncü dalga, üretimin her aşamasında şeffaftır; üretime dair kahve bitkisinin yetiştirilmesi, hasadı, işlenme süreci ve sonrasında kahve yetiştiricileri ile tedarikçi/ satışçıların arasında kurulan güçlü ticari ilişki ve bu süreçte elde edilen daha yüksek kalitedeki çekirdek, o çekirdeğin taze kavrulması (Örneğin; microbrew/micro roasting) ve bir beceriye dayalı demleme yöntemi uygulanmasını kapsar. Aynı zamanda, belli bir coğrafik bölgeden gelen 'single origin' olarak adlandırılan kahve ve buna karşılık 'harman', latte art'ı da içeren yaklaşımlar, orta derecede kavrulmuş ya da yumuşak içim kahveler bu akımın ayırıcı unsurlarıdır. Üçüncü dalga, 'vacuum coffee' ve 'pour over gibi 'alternatif kahve demleme (Chemex ve Hario V60 gibi) yöntemlerini de içerir.



Üçüncü dalga kahve işiyle alakalı küçük çaplı kahve kavurucuları genellikle bağımsız işletmeler olup, ‘iyi kahve’ seven ve onun üzerine bir iş kurarak, onu kendi tüketici topluluğuna sunan kahve dükkanlarıdır, işleri severek yaptıklarını anlamanız hiç zor değildir!


Bu işletme modellerinde kahve kültürü bir ‘eğitim’ gerektirir ve bu yönde eğitimli tüketicilerin bu sektörü daha da güçlendirdiğine inanılır.


Kahve Gazetesi olarak, Üçüncü Dalga Kahve Hareketini destekliyoruz!



Kaynak: craftbeveragejobs.com



Güncel Haberler
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page