top of page

‘Coffee To Go’

‘Coffee To Go’ bardakları geri dönüşüme kazandırılabilir mi?

Hiç aklınıza geldi mi Türkiye genelinde cafe’lerde ortalama kaç adet kağıt kahve bardağı çöpe atılıyor?

Kağıdın geri dönüşüm hikayesinde, kağıdın tipine göre materyalin sınıflandırılması, ham madde haline dönüştürülmesi ve o ham maddenin tekrar işlenerek bilinen kağıt haline getirilmesi süreçleri var.


Dünya genelinde geri dönüştürülebilen üç tip kağıt bulunmakta. Bunlar; ‘mill broke’ (imalat ürünü), tüketim öncesi (paketleme) ve tüketim sonrası atık (gazete).


Siz olsanız hangi kağıt tipi bir bardaktan kahve içersiniz..?


Düşünün ki, bu ürünlerin bir kısmına ekstra sertlik için fiber ağaç parçaları ekleniyor ya da bu kağıtlar bir takım kimyasallara maruz bırakılarak boyanıyor.


İçiniz rahat olsun! Sektör, insan sağlığını bu denli bir tehlikeye atmıyor. Diğer taraftan, sağlığa uygun, kahve ya da çay içtiğimiz kağıt bardaklar çoğunlukla tek kullanımlık!



Neden derseniz, bardağın iç kısmını kaplayan plastik tabaka, geri dönüşüme uygun bir materyal değil. Geri dönüşüme kazandırılabilen kahve bardakları ise; reçineye dönüşebilen kağıt ve plastik kompozitlerinden oluşuyor.


Sprudge dergisinde çıkan Zac Cadwalader'in haberine göre; Londra’da ortalama 5 milyon tek kullanımlık kağıt kahve bardağı tüketiliyor ve bunların neredeyse yarısı geri dönüşüme kazandırılabiliyor. Bu da İngiltere için ortalama günde 400 bardak anlamına geliyor.


Doğayı seven bir Kahve Gazetesi olarak, yenilikçi teknolojinin bu alanda bir an önce geliştirilerek, tüketilen kağıt bardakların geri dönüşüme kazandırılması gerektiğini düşünüyoruz.


Sağlıklı Günler...

Güncel Haberler
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page