top of page

Pavlov’un Kahvesi

Bir kahve tutkunuysanız bu keyfin derininde farklı bir deneyim olduğunu bilirsiniz. Hem zengin aroma hem o rahatlatıcı sıcaklık ve dildeki gerçek tada odaklanmak kimi zaman eşsiz bir keyif olduğu gibi bu durum her zaman da en bulunmaz lezzet olmayabilir. Bazen de insan ‘acı’ gerçekle karşılaşır!

Yapılan araştırmalar, kahve severlerin acı lezzetlere karşı daha az hassas olmayıp, tam tersine daha duyarlı olduklarını gösteriyor.

400,000 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada insanların kafein, kinin (acı lezzet verir) ve sentetik bir acı bileşik olan propiltiyoürasil olmak üzere üç farklı acı etken maddesine karşı hassasiyetleri araştırılmış.

Deneklerin genetik özelliklerinin de bilindiği bu çalışmada kinin ve propiltiyoürasile karşı yüksek hassasiyet gösteren genleri olan insanların ortalama olarak daha az kahve içme eğiliminde oldukları ancak, beklenmedik bir şekilde, acı kafeine duyarlı insanların ise daha fazla kahve içme eğiliminde oldukları ortaya çıkmış.

Diğer taraftan; araştırmacılar “zehirli gıdaların alınmasını önleyen bir savunma mekanizması olarak insan vücudunun acı tatlara karşı geliştirdiği doğuştan isteksizlik” fenomenini psikolojik boyutuyla irdelediklerinde, kafeinin ortaya çıkardığı pozitif stimülasyonun bireylerde tattan ziyade tercih edilir, öğrenilmiş bir ayırt etme yeteneği olduğunu belirtiyorlar.

Pavlov’un deneyinde olduğu gibi, acı tadı tespit eden beyin, uyarıcı etkiyi anında hatırlıyor ve acı kahve bu sebepten tercih edebiliyor!

Pavlov’un köpekleri nasıl ki, zil sesini duyduğunda salya akıttılarsa, yapılan araştırma insanların da psiko stimulant ( uyarıcı) etkisi sebebiyle daha fazla acı kahve içmek isteyebildiklerini gösteriyor.

Sonuç olarak; kahvedeki acı tat muhtemelen lezzet algımızın büyük bir bölümünü oluşturan koku gibi diğer nefis yönlerin gölgesinde kalıyor. Her halükarda, Pavlov’un ön ayak olduğu bir deneyin, insanların kahve konusundaki tercihlerini (veya ilgisizliğini) genlerle ortaya koymayı öne sürmesi ilginç bir çalışma olarak kabul edilebilir…

Biz de tam olarak şu an, Kahve Gazetesi ekibi olarak, Pavlov hatırına birer fincan kahve içelim dedik! Maksat… ‘zihnimiz açılsın’!

-izinsiz kopyalanması, evirip çevirilmesi yasal sıkıntı doğurabilen online gazete-

Forbes yayını- Düzenleme by Kahve Gazetesi 2019

Fotoğraf: Başak Tolga

Güncel Haberler
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page