top of page

Kahveciniz

Kahveciniz.Com Genel Müdürü Kayhan Yüce, kahve sektöründe edinmiş olduğu 27 yılı aşkın tecrübesiyle bir çay ülkesi olarak tanımladığı Türkiye’de kahve sektörünün yükselişini değerlendirdi..

Türkiye’de kahve sektörü her geçen gün büyümeye devam ediyor. Artık her köşede bir kahveci görmek mümkün. Peki nasıl tercih yapacağız? Nasıl bu kadar firmayı tanıyacağız?

Kahve sektörünün konuşan bir sektör olması gerektiğini düşünüyoruz. 

Bu noktada söyleşimizi de Kahveciniz.Com Genel Müdürü Sami Kayhan Yüce ile gerçekleştirdik. 

Kahveciniz.Com, kahve ve demleme ekipmanları ile ilgilenen her türlü kesim için dizayn edilmiş bir alışveriş sitesi. Kahveye dair; kavrulmuş, çiğ, öğütülmüş, hazır çeşitleri mevcut. Demleme ekipmanlarından, öğütücülere, özel barista ekipmanlarına kadar yine bolca çeşitle her şeyi bulmak mümkün. 

Site 2017 yılında faaliyete geçse de uzun yıllardır sektörün içinde olan, ithalat yapan bir firmadan bahsediyoruz. 

Genel Müdür Sami Kayhan Yüce de firmasını tanıtırken her türlü ihtiyacı karşılayacak bir site yaratmaya çalıştıklarının altını çiziyor. ‘Binlerce kahve var, bir tane kahveciniz var’ diyen Yüce ile hem kahveciniz.Com hakkında aynı zamanda Türkiye’de gelişen kahve sektörü hakkında keyifli bir söyleşi yapmış olduk.

27 yılı aşkın tecrübe Kahveciniz.Com ürün çeşitliliği ile dikkat çekiyor. Ne kadar bir sürede faaliyete girdi site? Neler bulabiliyoruz?

Kahveciniz.Com 2017 senesinde e-ticaret sistemine giriş yaptı. Kahveciniz.Com öncesinde de kahve sektöründe 27 senelik bir deneyimimiz var. Şirket olarak yurtdışı kahve ve kahve makinesi, yiyecek içecek otomatları, cafeler ve baristaların ihtiyaç duydukları ürünlerin ithalatını ve alımlarını yapıyoruz. Sıcak ve soğuk içeceklerin Türkiye’deki toptan kanaldaki satışını uzun bir süredir gerçekleştiriyoruz. Üniversite, hastane, askeriye ve toplu tüketim bölgeleri ve fabrikalar şeklinde yerlerde kahve otomatları, yiyecek ve içecek otomatları ile vending hizmetini Türkiye’de ustalaşmış anlamda ve kurumsal bir anlayış içerisinde sunduk, sunuyoruz. Bu hizmet ile kahve sektöründeki deneyimimizi vending sektöründe kullanıyoruz.

‘Kahveciniz.com kardeş ülke Kosova’dan kahve getiriyor’...

Siteniz kapsamı itibarıyla oldukça dolu gözüküyor. Bu anlamda özellikle ithalat tecrübenizle yeni ürünler de katmaya devam ediyor musunuz?

Bizler “Binlerce kahve var, bir tane kahveciniz” var sözünü motto olarak alıp yola çıktık ve bu sözü her vakit doldurmaya çalışıyoruz. Sitemizi incelediğinizde çeşitlilik dikkatinizi çekecektir. Devamlı yeni şeyler de katmaya çalışıyoruz. Örneğin, yakında dost ve kardeş ülke Kosova’dan bir kahve ithalatı gerçekleştireceğiz. Kosova’nın en büyük kahve üreticisinin kahvelerini (Devolli Princ) Türkiye’ye getireceğiz. Kahve damak tadı demek ve bir tek yöresiyle değil, kavurma şekliyle de tat değişebiliyor. Kosova’dan gelen kahvelerin de özellikle Türkiye’de yaşayan göçmen vatandaşların damak tadına uygun olacağını düşünüyoruz. 

Kahveciniz.Com’un, binlerce kahve türü, çeşidi, ekipmanı için aranılanın bulunacağı bir site olması için çabalıyoruz. Kurumlar, bireysel kahve tüketicileri ve baristalar için aradıklarını bulabilecekleri bir site olmak en büyük amacımız.Bu anlamda özellikle üçüncü nesil kahve demleme ekipmanlarını sitemizde bulundurmaya çalışıyoruz.

Bilgili alışveriş için canlı destek yapıyor musunuz? Ve, sizce tüketici alışveriş yaparken yeterince bilgili mi? 

Her ne kadar kahveyi Türkler Avrupa’ya götürmüşler ve kahve ile tanışmalarında olanak elde etmişlarsa da Türkiye’de henüz istenilen kahve satışları ve kalite tam olarak yakalanamadı. Son yıllarda yurtdışından gelen kahve zincir mağazaları ile bir trend yakalandı. Bunlara benzer kafeler ve kahve evleri açılmaya başlandı. Müşteriler de bu yeni açılan bölgeler ile kahveyi daha yakından tanıma şansına sahip oldular. Bununla birlikte İnternet üzerinden alışveriş icra eden müşterilerimizi kahve mevzusunda sordukları tüm sorulara canlı destek vasıtası ile destek veriyoruz. Hem site içinde canlı destek kısmında bununla beraber sosyal medya mecralarında sürekli etken bir iletişim halindeyiz. İnsanlara doğru bilgiyi verdiğiniz vakit daha bilgili bir tüketici oluşuyor ve bu tür bilgili müşteriler, kahve veya ekipman alışverişlerinin nihayetinde daha mutlu olabiliyor. Çünkü, bilgili bir halde yaptığı alışverişle aramış olduğunu buluyor.

‘Türk insanı artık daha nitelikli kahve içiyor’... 

Çok uzun zamandır bu sektörün içerisindesiniz. Artık her yerde bir kahveci görebiliyoruz. Bu değişimi nasıl yorumluyorsunuz?

Bu değişim ile kahve sektörü daha da büyüdü. Bu büyüme, bilinçli tüketiciler ve gurme bilgisine ulaşmak isteyen kahve severler ile sektörü daha güzel yerlere getirdi. Daha önceleri yalnız kahve ithalatı paketli olarak marka ürünler ile yapılmakta iken şimdi Türkiye’de kahve kavurucuları ve roasterlar kendilerini göstermeye başladı.  Kahve kavurucuları çiğ çekirdek kahveleri kendi damak zevklerine ve müşteri kitlelerinin damak zevkine uygun kahveler kavuruyor. Artık Türk insanı daha nitelikli kahve içiyor. Orta yaş ve yaşlı kesim, basit kolay alışkanlıklarını değiştirmese de yeni nesilde ciddi bir bilinçlenme var. Kahveyi yalnız bir içecek değil, bir kültür objesi olarak görüyorlar. Oturdukları mekanların kendilerini farklılaştırdıklarını hissediyorlar. Yeni kahve tatlarını, kavurma, demleme tekniklerini öğrenerek kendi damak zevklerini yakalamaya çalışıyorlar.

Sizce kahve alırken nelere dikkat etmeli? Çok sayıda kahveci demek seçimin zorlaşması demek... İnsanlar gerek kahve alırken gerekse mekan seçimi yaparken sizce nelere dikkat etmeli? 

Özellikle kahve çekirdeklerinin kavrulma zamanı, farklı damak zevklerine bakılırsa kahve çeşitliliği mekanla, kurumla ilgili iyi bir fikir verebilir. Ayrıca tabii ki, müşteriye bilgi verebilen, müşterinin aradığına doğru cevabı getirebilen yer, hanesine artı yazar. Bu tarz şeylerin yanı sıra bir kahve 

evi ya da kafede oturmak söz konuysa; sigara içmeyen biri olarak, öncelikle mekanın havadar, temiz ve tertipli olmasına bakarım. Daha sonra gittiğim kafedeki menü benim için çok önemlidir. Menünün anlaşılabilir ve açıklayıcı olması ürünlerin yapılış, içerik bilgisinin ve fiyatlarının düzgün yazılması önemlidir...Oturulacak iskemle ve masaların rahatsız etmemesi ve ergonomik olması ise seçimimde etkendir. Kafenin çalışanlarının bilgisi ve giysilerinin temizliği önemlidir. Ek olarak kafede seçilen müziklerde seçimimde müessir bir rol oynamaktadır. Kafedeki içilecek ürün listesindeki fiyatlarda piyasa koşullarında olmasına dikkat ederim.

Sizce Türkiye’deki kahve sektörüne dışarıdan bakış nasıl? Veya başka ülkelerle kıyaslarsak durumumuz nedir?

Türkiye’de kahve sektöründe yıllar boyu instant kahveler piyasaya satışlarında egemen oldular. Özellikle Nescafe ve Jacobs firmalarının egemen olduğu sektörde yeni trend ile yavaş yavaş çekirdek kahveler ve farklı kahve markaları ithal edilmeye başlandı. Ek olarak kahve kavurma işini yapan roasterlar sayesinde de yurt içinde çiğ kahve kavrulmaya başlandı.

Unutmayalım ki, biz bir çay ülkesiyiz. Buna karşın kahvenin toplam içecek pazarındaki yeri az olmasına rağmen, seneler içinde çok hızlı bir ivmelenme ile satışlar ve tüketimde ciddi bir artış sergilendi.Yüzde 300-400 büyümeler yaşanıyor. Genç bir toplum olan biz Türklerin dünya piyasalarının içtiği kahve lezzetine kısa süre içinde kavuşabileceğimizi düşünmekteyim.

Bir ofiste genel müdür olsanız, çalışanlarınızın kahve ihtiyacını ne şekilde karşılarsınız?

Güne güzel bir kahve ile başlamanın işime yapacağı verimin farkında olan biriyim. Bu bakımdan işyerinde çalışma arkadaşlarımın iyi bir kahve içerek çalışmalarının işe büyük yarar sağlayacağını düşünürüm. Dolayısı ile kesinlikle çalışanlarımın odasında bir filtre kahve makinesi ile çalışmalarına olanak veririm. 

Kendi kahve tercihleriniz neler? Kahve türü, yöresi ve ekipman tercihleriniz? Bir ihtimal favori ekipmanınız?

Serüven ve doğayı seven dünyayı gezen bir motosikletçi olarak filtre kahveyi çok sevmekteyim. Akdeniz’e de gidiyorum Yunanistan’a da. Bu yolculuklarda motosiklet için benzin neyse, benim için de kahve o. Hem motosiklet hem kahve, yaşamımın değişmezleri. Motosiklet ile yaptığım seyahatler ve sürüşler esnasında her yerde elektrik bulamadığım ve yanımda çok fazla eşya taşıyamadığım için kahveyi moka pot ile demliyorum. Bu kahve demleme yöntemini dağda, göl kıyısında, denizin ortasında ve tabiatın içinde her yerde yapabilirim. Kahveyi yaban hayatta, doğada hatta her defasında farklı bir ortamda içmenin keyfinin ayrı güzel olduğunu söyleyebilirim.

Kayhan bey, Kahve Gazetesi ile söyleşiniz için teşekkür ederiz... 

Kahve Gazetesi yazarı Dr.Başak Tolga’nın kahve ve kültürüne dair kitabı ‘BUNCHUM’ ‘kahveciniz’ web sayfasında %20 indirimle satışta! 

Linki: https://www.kahveciniz.com/bunchum-ortak-noktamiz-kahve-gerisi-bahane

Kahve Gazetesi- Kahveciniz paylaşımı içerik İzinsiz kopyalanamaz.

Güncel Haberler
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page