top of page

Paris'te Bir Etiyopya Kahvecisi; Adulis


Paris’in ara sokaklarını keşfetmek, Parisien olmanın vazgeçilmezidir. Parisien olurken, farklı kültürlerle karşılaşmak ve onları ‘tanımak’ da cebinizi olmasa da kültürünüzü zenginleştirebilir. İşte tam da öyle bir gün.. . Fransa’nın bilinen en eski ‘İngiliz’ kitaplığı Shakespeare Company’den çıkmış, dar sokakların beni şaşırtması için ‘mutlu mutlu’ gezerken, karşıma ‘Adulis Ethiopian Cafe’ çıktı!

Paris’te karşıma çıkan, samimi bu küçük coffeeshop’un olabilecek en taze Etiyopya çekirdeğini de bulunduruyor olması bir tesadüf olmamalıydı!

Bu küçük, kendi halinde, içeride sımsıcak kalpli Etiyopyalıların kahve sunduğu mekanı bulmuş olmaktan dolayı mutluluğum kat kat artmış, kendimi kaybetmişçesine nefis bir kahve içiyorken, Cafe’nin sahibi Mary ile sohbete başladık. O arada mutfaktan nefis kokular yükseldiğini fark ettim.

Kültürümüzde ‘Türk Kahvesi’ bizim için nasıl ki bir ritüele sahipse, Etiyopyalılar için de ‘kahve çekirdeğinin’ doğduğu topraklarda kahve içmek 'sıradan' bir şey değil, anlamlı bir ritüel.

Adulis’te o lezzetli Etiyopya çekirdeklerinden sunulan kahve servisi yanında ‘yöresel yemek’ de yapılıyor ve genellikle de Elçiliklerin katıldığı özel Etiyopya geceleri düzenleniyormuş. Bunun üzerine, tabiki grubumuzla özel bir gece organize etmemiz şart olmuştu! En önemlisi de, sunulan kahvenin ne cezvede pişen ne de otomatize servis edilen bir kahve olmasıydı! Bundan doğal ve güzeli elbette Etiyopya’da bulunurdu.

Etiyopya’ya gidemedik ama Adulis’te güzel bir gecede, dostlarımızla Mary’nin harika yemeklerini yeme fırsatını kendimize tanıdık. Mary bizim için, en güzel yöresel kıyafetlerini giymişti. Şimdiye kadar kahve sunarken ondan daha ‘mutlu’ bir insan görmedim.Duvarları Etiyopya kültürüne ait süsleme ve resimlerle, hatta ‘kahve demleme’ çömleği Jebenalarla çevrelenmiş bu mekan sımsıcak kalpli, ‘insan sever’ Etiyopyalılarla daha da güzelleşmişti sanki…

Ve, sanıyorum kahve içmenin en güzel tarafı, bulduğunuz o mükemmel aromanın yanına bir de sohbet edebileceğiniz güzel insanların eşlik ediyor olması. Kahveyi özel kılan da o değil mi? Mutluluğu çok da uzakta aramamalı, belki de o mutluluk ‘bir fincan’ kahvenin telvesinde gizlidir… Özetle; yolunuz Paris’e düşerse Adulis’i mutlaka keşfedin ve Türkiye’den Kahve Gazetesinin selamlarını getirdiğinizi söylemeyi de unutmayın!

Biraz da Etiyopya Kahvesi …

Yüzyıllardır dünya üzerinde en iyi bilinen ‘single origin’ premium kahve çekirdekleri çoğunlukla Etiyopya kökenlidir. Genel olarak, Etiyopya kahvesi kalitesi, keskin aroması ve belirgin asidik yapılarıyla bilinirler. Bu çekirdek deniz seviyesinden 1.500 - 2.200 metre yükseklikte yetişir. Çiftlikler küçük plantasyon alanları şeklinde olup, en çok ‘Arabica’ varyetesi üretilir.Etiyopya’da en iyi yetiştiricilik yapılan başlıca 3 bölge vardır. Buna göre; en iyi kahve çekirdeği Yirgacheffe, Sidamo ve Harrar olarak bilinir.Full-body olarak tabir edilen ve kompleks yapılı Sidamo çekirdeği ( Sidama) ağızda bıraktığı zengin aroması ile ayrılır.

Islak işlenmiş (yıkanmış) kahve çekirdeğiyle bilinen Etiyopya'nın güney Gedeo bölgesi, tatlı aroması ve narenciye parıltılı notaları içeren çiçek aromasıyla baharatlı, kokulu ‘Yirgacheff’ çekirdeğini üretir. Bu kahve çekirdekleri dünyada en çok beğenilen çekirdekler arasındadır ve çoğu zaman pahalı olsa da çoğu Konas veya Jamaika Blue Mountain'dan daha ucuza bulunabilir. Sidamo yeşil çekirdeğini de Yirgacheffe cinsine göre daha ucuza bulmak mümkündür.

Kuru işlenmiş (yıkanmamış, doğal) kahve çekirdeği ile bilinen Etiyopya'nın doğu bölgesi,Harrar ile ünlüdür. Bu kahve çekirdeği meyvemsi veya şarap tonlarında, karmaşık yaban mersini notaları barındıran, parlak, asitliği yüksek ve orta ila ağır gövdelidir. Bölge yerlileri tarafından yetiştirilen o coğrafyaya has bir varyetedir.

Bu kadar nadide bir çekirdek elbette özel demleme yöntemiyle demlenir!

Jebena adı verilen kilden yapılmış çömlekte demlenen kahve pişirme geleneği ‘Etiyopyalılar’ için bir ritüeli de beraberinde getirir. Kumda kömür ateşinde pişen kahve, ortalama 2-4 saat arası süren kahve sohbetlerinde servis edilir. Böylece güleryüzlü misafirperverliklerini, sundukları kahvenin eşdeğer sıcaklığında hissetmeniz mümkündür… Bir Etiyopyalı ile 'Kahve Ritüeli'ne katıldığıysanız; ritüel sona ermeden, masadan kalkmanın kültürlerinde pek hoş karşılanmadığını mutlaka aklınızda tutun.

Bu sebepten olmalı ki; kahve sohbetlerini uzun tutar, dostluklar kurarlar. Kahve sohbetlerinizin bol olması dilekleriyle...

Güncel Haberler
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page