top of page

GLUTEN HASSASİYETİNİZ VARSA KAHVEYE DİKKAT!

Hemen paniklemeyin! İşte yapılan araştırmalardan hazırladığımız derleme…

2013 yılında, Aristo Vojdani ve Igal Tarash, Gıda ve Beslenme Bilimleri alanında kahve ve çapraz reaksiyonu ortaya koyan bir çalışma yayınladı. Araştırmacıların bulduğu şey, hazır kahve ve popüler öğütülmüş kahveler gibi çok işlenmiş kahvelerin, deneklerde çok fazla çapraz reaktivite göstermiş olmasıydı.

Araştırmacılar,  organik kahve çekirdeği çapraz reaktivite sorunu yaratmadığı için, temel problemin çekirdeğin işlenmiş olmasından kaynaklandığını düşünüyorlardı. Bu açıdan kahvedeki proteinlerin işlenme sürecinde değişikliğe uğrayarak, vücut tarafından bir tehdit olarak algılanabileceğine odaklanıldı. Bu durum tam olarak gluten hassasiyeti gösteren ve glutene karşı alerjik olan kişilerin gösterdiği belirtilerle aynıydı. Aynı sorun, süt ürünü tüketenler için de geçerliydi.

Süt ürününde de işlenmesi sırasında süt proteini değişir ve gluten hassasiyeti benzeri , enflamatuar (yangısal) yanıtlara ve semptomlara sebep olabilir. Böylece, hassasiyetiniz varsa 1 fincan kahve içtiğinizde vücut, 1 dilim ekmek yemişçesine reaksiyon gösterebilir.

Kahve ile ilgili bir başka potansiyel sorun da, mikotoksinlerin varlığıdır (bu ayrıca mısırda da bulunur). Kahve çekirdeklerinin, okratoksin A olarak bilinen toksik bir bileşen içerdiği bilinmektedir.

Pek çok insan bunu iyi tolere eder, ancak bazı kronik durumlarda (özellikle gluten kaynaklı otoimmüniteye sahip olan kişilerde) bu mikotoksin bileşenlerine karşı ciddi reaksiyonlar görülebilir. Kahve çekirdeklerinin kavrulması ve işlenmesi, bu toksinlerin miktarını azaltabilir, ancak sonuçlar çekirdek tipine ve işlenme durumuna göre değişir.

Kahve bitkileri çok miktar pestisid (doğal haşere ilacı yapısı) yüklüdür. Bu kimyasalların bazılarının bağırsak hasarına, sızıntıya ve bağırsak tahribatına neden olabileceğini unutmayın. Bu anlamda özellikle de hassasiyeti olan kişiler için organik kahvenin ya da yeşil kahve çekirdeğinden demlenmiş bir kahvenin daha sağlıklı olduğu düşünülmektedir.

Kaynak: Gluten free society ve diğer.İzinsiz kopyalanması yasal olarak sakıncalıdır.

Güncel Haberler
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page