top of page

Robot Barista


Bir gün bir robotun size kahve servisi yapabileceği hiç aklınıza gelmiş miydi? Geçtiğimiz günlerde olsa olsa ‘filmlerde olur’ dedirten bir gelişme yaşandı.

Mart 2018’de Tokyo’da ‘Sawyer ‘adlı robot, iş ve alışveriş bölgesi olan Shibuya'daki Henna Cafe'ye giriş yaptı. Mekanın adı Japonca “Garip Kafe” anlamına geliyor. Tek kollu Robot Barista, bir çift çizgi film gözlü ekranla düz bir tonda satış makinesinden satın alınan bir bileti tarayarak önce müşteriyi selamlıyor ve ardından soruyor: “Nefis bir kahve ister misiniz? Burada insanlardan daha iyisini yapabilirim.” Kahve çekirdeklerini öğütüp, tek seferde beş kişiye kadar servis yapabilen robotun size ‘bir fincan demlenmiş kahve sunma süresi’ sadece birkaç dakika! Sawyer ayrıca cappuccino, sıcak çikolata ve yeşil çay latte dahil olmak üzere altı tür sıcak içecek servisi yapabiliyor. Cafe’nin işletmecisi H.I.S. Co, bu gelişme ile robotların üretkenliği artarken aynı zamanda müşterilerin de eğlenceli vakit geçirebileceğini söylüyor.

Robot biliminin tarihi Eski Yunanlılara kadar uzanıyor. Yunan mitolojisinde ‘Teknoloji Tanrısı’ve onun mekanik hizmetçileri vardır.

1206'da ise Al-Jazari programlanabilir insansı robot formunu yaratmıştır. Sonrasında ilgi çekici bir örnek olarak; 1945'te Leonardo Da Vinci’nin şövalye zırhındaki insansı otomatonu gelir ki; bunun aslında inşa edilmiş olup olmadığı bilinmemektedir.

Ve, robot denince akla belki de ilk gelen isimdir ‘Asimov’!

Asimov, ilk olarak 1942'de "Runaround" adlı hikayesinde '' Robotik '' terimini kullanarak, bu terimin popülerleştirmesiyle ödüllendirildi.Asimov'un şu sözünü unutmamalı: ' Bir robot insanlığa zarar vermeyebilir, ya da eylemsizliğiyle insanlığın zarar görmesini sağlayabilir.'

1959'da ise John McCarthy ve Marvin Minsky ‘Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde’ (MIT) Yapay Zeka Laboratuvarı'nı başlattılar.

Tüm bu gelişmeler birbirini takip ederken, sizce bir robotun kahve sunması çok mu şaşırtıcı? Belki de geç bile kalınmış bir durumdur… Ne dersiniz?

Yakında Uluslararası Kahve Festivalleri’nde Robot Baristalar Şampiyonalara katılırsa şaşırın!!!

Kaynak: wsbuzz.science ve Robotics History

Fotoğraf: wtop.com

Güncel Haberler
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page