top of page

Çekirdekten Upcycling


Evde kahve yaptığınızı düşünün… Ne kadar miktar öğütülmüş kahve kullanıyorsunuz? Peki ya, cafeler’de ne kadar öğütülmüş kahve demleniyor ve bu sonrasında çöpe gidiyor olabilir?

Küresel anlamda, kahve üretimi neticesinde yılda 23 milyon ton kahve atığı ortaya çıkıyor.

Günümüzde çeşitli işletmeler demlenmiş haldeki kahve çekirdeğini yeniden değerlendirmek üzere iş modelleri arayışındalar. Bunlardan biri de mürekkep! Bu tür kullanım aslında ‘atık’ olmaktan ziyade tekstilde kullanılmak üzere oluşturulmuş bir ‘kaynak’ olarak düşünülebilir.

Sprudge’da yer alan habere göre; bundan 12 yıl önce Jason Chen ve eşi bir cafeye gittiklerinde, birisinin ev kokusu olarak kullanmak üzere çekirdek posalarını istediğine şahit olurlar. Chen’in eşi Amy Lai, bu kokunun erkeklerde ter kokusunu gidermek üzere kullanımına dair şakayla başlayan bir fikre odaklanır ve çift bundan bir iş modeli çıkarırlar. Şimdilerde S.Café adında kahve çekirdeklerinden kumaş üretiyorlar.

‘Upcycling’ olarak geçen ve eski veya atılmış materyalleri yararlı ve çoğunlukla da güzel şeylere dönüştürme süreci günümüzde giderek popüler hale gelen bir çeşit ‘yeniden modelleme’. Upcycling bir yandan da kontrolsüz ve aşırı tüketilen yeryüzündeki kaynakları korumanın bir yolu. Bu noktada, ‘recycling’dan farkı; materyalin aynı ürüne değil, farklı bir ürüne dönüştürülmesi.


Tutumlu bir yaklaşım olan upcycling yaklaşımının geçmişi 1930’lara uzanıyor. Örnek vermek gerekirse, geçmişte gerek ekonomik gerekse dekoratif sebeplerden dolayı eski bir kapının ‘masaya’ ya da eski bir elbisenin kumaşının masa örtüsüne dönüştürülmesi bir upcycling uygulamasından başka bir şey değil. Yeni bir trend olmamakla birlikte, dönüştürmenin yeniden canlanan bir yaklaşım olmasındaki en büyük sebep, bu uygulamanın çevreye olan olumlu etkileri.

Kahve kumaşı üretimine gelecek olursak; kahve çekirdekleri öncelikle yağdan arındırılmak üzere ayrıştırılıyor ve naylon veya polyester ile karıştırılarak koku giderici bir özellik gibi bir niteliğe ulaşmak üzere teknik bir süreçten geçiyor. Bu aşamada, kahve çekirdeği kullanımı çevre duyarlılığı olan ‘yeşil’ bir aktivite olarak kabul ediliyor. Bu şekilde, atık olabilecek bir materyal hem faydalı bir amaç uğruna değerlendirilmiş oluyor hem de enerji tasarrufu sağlanmış oluyor. UV ışınlarına karşı korunma özelliği de olan teknik kapasitesi geliştirilmiş bu kumaş, % 5 oranında dönüştürülmüş (upcycled) kahve çekirdeği, % 95 oranında da geri dönüşüme (recycled) kazandırılmış PET malzemeden oluşuyor. Chen, bir kumaş parçasının ortalama 3 kahve fincanı öğütülmüş kahve çekirdeği ve 5 Pet şişeyi karşıladığını belirtiyor.

S.Café’nin müşterileri arasında The North Face, American Eagle (Jean markası), Timberland gibi markalar yer alıyor. Sürdürülebilir teknolojik çözüm arayışları devam eden bu markaların ortak düşüncesi tüketicilerin daha bilinçli tüketim yapmaları gerektiği…


İzinsiz kopyalanamaz.Kahve Gazetesi


Güncel Haberler
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page