Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği Basın Bülteni
12-14 Mayıs 2017 tarihleri arasında Ankara Golf Kulübü’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü katkılarıyla, kahve kültürünü ve geleneğini yaşatmak adına Kahve Şöleni gerçekleştirilmiştir.
Türk kahvesi, kuşaktan kuşağa aktarılan köklü bir mirasın temsilcisi ve bir yaşam tarzının sembolü olarak kabul edilmektedir. Kökleri 16. yüzyıla dayanan Türk kahvesi kültürü, kendine has pişirme tekniği ve sunumunun yanısıra etrafında şekillenen gelenekleriyle de sosyal hayatımızın ayrılmaz bir parçasıdır.
Türk kahvesi kültürü ve geleneği toplumun her kesiminde bireylerarası iletişimin güçlü aracı olarak toplumsal hayatımızda özel bir öneme sahiptir. Dost sohbetlerimizde düşüncelerin, dertlerin ve mutlulukların paylaşıldığı Türk kahvesi, sadece gündelik hayatın değil, aynı zamanda özel günlerdeki ikramların da olmazsa olmazlarındandır. Misafirperverlik, dostluk, paylaşmak, nezaket ve eğlence kavramlarını bir arada bulunduran Türk kahvesi, bu özelliğiyle dünyada Türk yaşam tarzının da sembollerinden olmuştur.
Türk kahvesinin yüzyıllar öncesine dayanan ve günümüzde hala kullanılan pişirme teknikleri; çeşitli malzemelerden estetik değeri yüksek cezveler, fincanlar, tepsiler, öğütücüler, havanlar gibi özel araçların üretilmesinin önünü açmış ve günümüzde her biri klasik Türk El Sanatlarından sayılan çeşitli el sanatı dallarının gelişiminde itici bir güç olmuştur.
UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’nin ülkemizdeki icracı birimi olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, somut olmayan kültürel miras unsurlarımızın UNESCO aracılığı ile tüm dünyaya tanıtılması ve insanlığın ortak mirası olmasına yönelik çalışmalar yürütmektedir. Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, Türk kahvesinin kültürel miras olarak değerini ve önemini yurt içinde ve yurt dışında daha iyi anlatabilmek adına 2013 yılında ‘Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneğini’ UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne bir içecek etrafında şekillenen kültürlerle ilgili kaydettirilen ilk dosya olma özelliğini taşımaktadır. Bu yönüyle, Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği’ dosyası, günümüzde bir çok ülkeye örnek olmakta ve ülkeler kendi çeşitli içecekleri etrafında şekillenen geleneklerini UNESCO’ya sunma yönünde çalışmalarda bulunmaktadır.
Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, Somut Olmayan Kültürel Miras çalışmaları kapsamında bugüne dek 14 unsurumuz UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne kayıt ettirmiştir. 2016 yılı Aralık ayında, UNESCO tarafından yapılan değerlendirmede yüksek başarı gösteren ulusal dosyamız ‘Geleneksel Çini Ustalığı’nın da Temsili listeye alınmasıyla, ülkemiz UNESCO Temsili Listesine en çok unsur kaydettiren ilk on ülke arasındaki yerini korumuştur.
OKAN İBİŞ
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü
Genel Müdürü
YASAL UYARI: Basın Bülteni Yazı İçeriği Sayın Okan İBİŞ'in izinleriyle Online Gazetemize verilmiş olup; içeriğin izinsiz kullanımı yasaktır.