top of page

Bir Taşım Keyif; Kahveye Dair En Kapsamlı Sergi

Bir Taşım Keyif- “ Türk Kahvesinin 500 Yıllık Öyküsü” Topkapı Sarayı Müzesi, Şubat 2015 - Haziran 2015


2015 yılında, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği olarak ; Topkapı Sarayı Müzesi ile ortaklaşa düzenledigimiz “Bir Taşım Keyif: Türk Kahvesinin 500 Yıllık Öyküsü” adlı sergimiz yurtiçi ve yurtdışı basınında büyük ilgi görmüştür.


Bu sergimiz, Türk kahvesinin araştırılmasını ve geliştirilmesini teşvik etmek, bilgi akışının sağlanmasına katkıda bulunmak, bilimsel standartlar ve literatür oluşturup gelecek nesillere bırakmak üzere faaliyet göstermiştir. Aynı zamanda Topkapı Sarayı Müzesi koleksiyonlarında yer alan eşsiz örnekler ile İstanbul’un kalburüstü müzelerinden seçilmiş 16’ncı yüzyıldan 20’nci yüzyıla tarihlenen 800 parça üzerinde eserin, bu kapsamda bir sergi için bir araya getirilmesi, hem araştırmacılar hem de sanatseverler açısından önemli bir fırsat oluşturmuştur.


Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Başkanı Merve Gürsel: “Osmanlı Coğrafyası'na 16. yüzyılın ortalarında ulaşmış olan Türk kahvesi buradan dünyanın dört bir yanına yayılmış, ulaştığı her köşede, o diyara ait kültürün içinde kendi dünyasını oluşturdu. Bir fincan kahve, Osmanlı toplumunun alışkanlıklarını farklılaştırarak yaşamın tadı-tuzu haline geldi. Cezve kahvesi denilen özgün pişirme yöntemi, yıllar içinde Türk kahvesi olarak adını dünyaya yerleştirdi. 2015 yılında düzenlediğimiz ‘Bir Taşım Keyif’ sergisi, kahvenin 500 yıllık öyküsünü, bu maceranın kültürel boyutunu ön plana çıkartmış, kahve bitkisinin botanik özellikleriyle dünyadaki yayılımı ve pişirme tekniklerinin yanı sıra, bizim topraklarımızda yarattığı sosyal ortama, keyif ve ikram kültürüne sanat eserleri üzerinden bakmıştır ' demiştir.


Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği ile Topkapı Sarayı Müzesi’nin ortak çalışmasının bir sonucu olarak hazırlanan ‘Bir Taşım Keyif: Türk Kahvesi’nin 500 Yıllık Öyküsü’ sergisinin, Türk kahvesinin UNESCO’nun ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne girdiği bir dönemde, kültürel mirasımızın dünyaya hakkıyla tanıtılmasına önemli bir katkısı olduğunu düşünüyoruz.


Telif hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz.

Güncel Haberler
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page