top of page

AŞIRI DOZ KAFEİNDEN KAÇININ!


Yasal olarak her yerde bulunan ve hatta geleneksel bir içecek olan kahve, içerdiği kafein bakımından kimyasal anlamda kuvvetli uyarıcı bir ilaçtır!


Methylxanthine stimulasyonu ile merkezi sinir sistemini etkileyen kafein bireysel toleransa bağlı olarak gerek kalp, gerekse beyin faaliyetlerini, kan şekeri seviyesini etkileyerek herkeste farklı etki göstermektedir.


Çay, kahve, enerji içecekleri ve hatta soda tüketiminde,içerdikleri kafein miktarına göre doz ayarı hayati önem taşır.


Mayo Klinik tarafından yürütülen araştırmalara göre sağlıklı bireylerde günlük kafein alım dozu 400 mg’a kadar vücut tarafından tolere edilebilir. Ancak yaş ve ağırlık göz önünde bulundurulduğunda bir yetişkinin 100 mg dozun üzerine çıkmaması önerilir.


DEMLEME YÖNTEMİNİN KAFEİNE ETKİSİ


Kafein doğal yapısı gereği acı tada sahiptir. Espresso daha koyu kavrulmuş bir çekirdekle yapıldığı için, daha yoğun konsantrasyonda acımsı moleküler barındırır. Bu anlamda, espressonun tadı her ne kadar dripper ile demlenen bir kahveye kıyasla acı olsa da, bu durum kafein oranı daha yüksek olduğu için değil, çekirdek daha fazla kavrulduğu içindir. Buna ‘Maillard Reaksiyonu’ denir. Bu reaksiyonda amino asitlerin kimyasal reaksiyonu neticesinde espressonuza has belirgin bir aroma şekillenir. Gıda endüstrinde tat verici özelliği sebebiyle sıklıkla başvurulan bu yöntemin kanserojenik etkisi bulunmaktadır.


Diğer taraftan, kavurma oranı arttıkça, kafein oranı azalır. Fincan ölçüsü ve su sıcaklığı sabit kabul edildiğinde ‘Drip coffee’ (pour over) , ‘espressoya’ oranla neredeyse iki kat fazla (x2,3) kafein miktarı içerir.


Bu anlamda İtalyanlar gibi günde 5-10 shot espresso içerseniz ölmezsiniz ancak 10 shot drip coffee içerseniz hastaneyi ziyaret etmek durumunda kalabilirsiniz!


Kafein tüketim miktarınız aşırı uçlardaysa, kahvenize süt ilave etmenizi öneririz. Süt, kafein seyivesini azaltacaktır. Ayrıca, kahve severlere tavsiyemiz sağlıklı bir yaşam için bol su tüketimi ile magnezyum ve potasyumdan zengin yiyecekler ve koyu yapraklı sebze tüketimidir.


KAFEİN ZEHİRLENMESİNDE BELİRTİLER


Festivalleri çok seviyoruz ANCAK kahve tüketiminde kafein dozuna DİKKAT!


Kafeine dair doz aşımı yaşamış iseniz; titreme, halsizlik, odakla sorunu, ishal, aşırı susuzluk, uykusuzluk, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, solunum yetmezliği, halüsinasyon, göğüste ağrı, kalp çarpıntısı, kas titremeleri ile karşılaşmanız halinde acilen bir hekime başvurmalısınız!


Her şey kararında GÜZEL....


Yazı içeriği telif hakları yasal anlamda saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz.


Güncel Haberler
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page