JAVA'lasak mı?
Kahvenin pek çok adı vardır. O çok iyi bildiğimiz tatlar kimi zaman karşımıza ‘espresso’ kimi zaman ‘drip’ olarak çıkar. Tüm bu tanımlamalar kahvenin hazırlanma şekline göre değişir.
‘Mocha’ ya da ‘Cappuccino’ dendiğinde ise; spesifik bir bileşim olan kahve içeceğinden bahsediyoruz…
1600’lerde Hollandalı’ların Güneydoğu Asya’lıları kahve ile buluşturduğu söylenir. Bali ve Sumatra gibi bölgelere kahve bitkisini taşıyan Hollandalı’lar aynı bitkiyi bir de JAVA’da yetiştirmeye başlarlar ve bu şekilde o adanın adı Java olarak anılır. Şimdilerde adanın ürettiği Arabica kahve çekirdeği de çoğunlukla yine Hollandalı’lar tarafından ekilmiştir.
Hollanda’lılar geçmişte Java kahvesinden ‘single origin’ olarak bahsetseler de, küresel anlamda gelişen ticaret hacmiyle spesifik anlamda bir tanımlama giderek yok olmuştur. Bugün ‘Java’ daha çok kahvenin jenerik bir ifadesi olarak anılır.
Java’da halen kahve yetiştiriciliği yapılmaktadır ve tamamıyla nemli bir işlem sürecine tabi tutulan Java kahvesi genellikle Doğu Java bölgesinden gelir.
Bölgedeki yüksek kalite kahve çekirdeği plantasyonlarının bir kısmı ‘Mocha Java’ blendleri olarak pazara sunulur. Mocha Java, dünyada bilinen en eski ‘kahve blendi’dir.
Tarihte geçmişe gidersek, 15.yüzyılda Yemen’in Mocha limanı Mekke rotası için dünyadaki en hareketli lokasyonlardan biri olmuştur.
Yine aynı tarihlerde kahve çekirdeği yetiştiriciliği yapılan Yemen’den çekirdekler gemilerle Mocha limanından yola çıkmıştır.
Çikolatamsı tada sahip Mocha Java’nın ticari blendleri ‘Mocha ve Java’yerine tatların ayırt edilmesi amacıyla ‘Yemen Mocha’ (asiditesi daha yüksek) ve ‘Java Arabica’ olarak pazara sürülmüştür.
Bir karışıklığa meydan vermemek adına belirtmekte fayda görüyoruz! Coffee Shop’larda içilen ‘Mocha’, kısmen sıcak çikolata ve kahve türevi bir içecektir. Bahsettiğimiz geleneksel Mocha kahve blendi değildir ve gerçek Mocha Java kahvesi aroması için bir indikatif olarak kabul edilmemelidir.
Mocha Java kahve çekirdeklerinin bir kısmı üç yıllığına dinlendirilerek olgunlaştırılır ve bu işleme ‘monsooning’ denir. Bu kahve özellikle tat olarak 1600 ve 1700’lerde Java’dan gemilerle Avrupa’ya getirilen Avrupa’nın alışkın olduğu tattır.
Olgunlaşan kahve çekirdeği yeşilden açık kahverengine dönüşür ve bir yandan asiditesi kaybolurken bir yandan aroması zenginleşir.
Bu olgun kahve çekirdeğine ‘Old Government/ Old Brown ya da Old Java’ da denir.
1995’lerden bu yana bilgisayar programlama dilinde kullanılan Java, ikonunda dumanı tüten bir fincan kahveyi kullanmıştır.
Java, kahveye dair en çok kullanılan kelime olmasa da bilgisayar programına ismini vermiş tek kahvedir!
Siz siz olun diyoruz yine… Yeni girdiğiniz bir ortamda, herkes kahveden çok iyi anlıyor ve siz duruma ‘Fransız’ iseniz, onlara şöyle diyebilirsiniz’ ‘Hadi Java’layalım’. Bakalım anlayacaklar mı?!
Hazır söz Old Java’ya gelmişken İstanbul Galata’da üçüncü dalga kahve akımının hakkını veren temsilcilerinden Old Java Coffee Roastery’e de uğramayı ihmal etmeyin!
Kaynak: Scott by Driftaway Coffee ve ‘espressocoffeeguide’
Uyarı: 'Kahve Gazetesi' web sayfamız Kaynak olarak gösterilmeksizin Kaynakçalarımız içerik olarak gösterilerek cümleler evrilip çevrilerek kullanılan sayfalar telif hakkımızdan dolayı bizde kaşıntı yapmaktadır. Emeğe Saygı diyoruz...