top of page

Günde en az 3 fincan kahve


Dünya genelinde kutlanan kaç özel gün vardır biliyor musunuz? Ben bilmiyorum ama bir gelenek olarak 29 Eylül, ‘Ulusal ya da Milli’ Kahve Günü, 1 Ekim ise 'Uluslararası'Kahve günü olarak ilan edilmiştir. Bu şenlik geleneğini uluslararası anlamda, ilk defa Japonlar başlatmışlar, onları Amerika ve sonrasında Çin takip etmiş...

29 Eylül tarihinin neden Ulusal Kahve Günü olduguna dair bir kaynağa rastlayamadım ancak 50'den fazla ülkede bugün kahve yetiştiriciliği kutlanıyor!

Anavatanı Etiyopya olan kahve, ilk defa 15. yy sonlarında Yemen'de kavrulmuş ve Sufiler tarafından nimetleri keşfedilmiş. Keyfe keyif katan kahve buradan Avrupa'ya yayılmış.

Bir söylentiye göre de 1670'te Baba Budan'dan bir akıllı çıkıp, 7 tip çekirdeği göğsünde Osmanlı sınırlarından geçirmiş. Her ne olduysa 'iyi olmuş'.

Zaman içerisinde Avrupa'da Amsterdam, ticari anlamda bir kahve merkezi haline geldiyse de İtalya ve Fransa için kahve çok daha vazgeçilmez bir keyif.

Peki ya bizler için?

Bir kahve sever için, kahve farklı kültürlerde pek çok anlam taşıyabilir.

Türk kültüründe Atalarımızdan gelen bol köpüklü kahve içme geleneği, Şamanlar'da ruhsal bir nedene dayanır. Köpüğün güzelliği, lezzetinin önüne geçer. Bu bağlamda, bol köpük, Şaman geleneğinde bereketin çağırılmasıyla ilgili bir sihirle bağlantılıdır. Köpük bolluğa davettir... Fincanın ortasında toplanıyorsa, biraz zamana ihtiyaç olduğu, sabredilmesi gerektiği... fincan etrafına yayılıyorsa bolluğun süratle geleceğine işarettir. O zaman ' Bunu götür, köpüklüsünü getir' demek de bir çeşit bolluğa davet olmalı.

Yine de hangi kültürden olursanız olun, kahve kimi zaman yalnızlıktır; kimi zaman da en az iki kişiliktir. Her kahvenin dili ayrıdır, kokusu herkeste başka bir anıyı canlandırır. Birleştiricidir, dert ortağıdır ve iş hayatında toplantı öncesi iyi bir reçete gibidir. Kimilerine göre; uzun yaşamın sırrıdır, günde en az 3 fincan içilebilir. Kararında içilirse, konsantrasyonu güçlendirir ve bazen öyle bir keyiftir ki; yıldızlar olduğundan parlak görünür.

O zaman bunu bir fincan kahveyle kutlayalım derim!

Güncel Haberler
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page